Wat te doen tegen late betalers

Wat te doen tegen late betalers? Om dit te lijf te gaan, zijn er eigenlijk twee oplossingen mogelijk. Je kunt een toeslag of korting geven op de factuur of een factoringmaatschappij inschakelen.

1. Toeslag of korting op de factuur

Je kunt de klant een opslag doorberekenen voor een langere betalingstermijn. Gebruikelijk is om 2% tot 5% bovenop de rekening te zetten. Veel positiever is om het tegenovergestelde te doen. Niemand betaalt graag te veel. Een korting ontvangen is veel leuker. Geef 2% of 5% korting voor direct betalen of voor een betaling binnen 7 dagen.

2. Factoring

Een tweede mogelijkheid tegen late betalers is factoring. Dit is een manier om werkkapitaal te genereren. Hierbij draag je als bedrijf de facturen (en soms ook het debiteurenrisico) over aan een factoringbedrijf. Het grote voordeel is dat je vrij snel, soms al binnen 24 uur en meestal binnen 2 dagen, een groot deel van het factuurbedrag op je rekening gestort krijgt. Je bent dus niet afhankelijk van het moment van betalen door je debiteuren. Factoring is met name interessant als je een snelgroeiend bedrijf hebt en je moeite hebt om die groei te financieren.

Daarnaast groeit de financiering mee met de groei van het bedrijf. Dus hoe meer uitstaande rekeningen je hebt, hoe hoger de (externe) financiering.

Factoring bestaat uit drie onderdelen waarbij je de keuze hebt of je slechts een of meerdere varianten laat overnemen:

  1. Financiering: hierbij verschaft het factorbedrijf je een financiële buffer en krijg je direct werkkapitaal om te investeren.
  2. Debiteurenbeheer: als je kiest voor deze variant, dan kun je je volledige debiteurenbeheer uitbesteden. Je kunt er ook voor kiezen om eenmalig een klantendossier over de dragen.
  3. Afdekking kredietrisico: in dit geval neemt het factorbedrijf het risico van niet betalen volledig over. Als je al een normale kredietverzekering hebt, is dit uiteraard niet nodig.

Er bestaat ook een mogelijkheid om onder een aantal voorwaarden je voorraad te financieren. In de regel wordt dit tot maximaal 70% van de voorraadwaarde gedaan. Interessant als je veel kapitaal in voorraden hebt zitten.

Er zijn verschillende factorbedrijven. De bekendste zijn, op alfabetische volgorde:

  1. ABN Amro
  2. Dutch Assets Group
  3. Dutch Finance Lab.
  4. ING
  5. Rabobank

Daarnaast zijn er verschillende vormen van factoring:

2a. Traditionele factoring

Bij traditionele factoring krijg je een krediet op basis van een percentage van de totaal uitstaande debiteurenportefeuille (het aantal klanten * de omvang van de facturen). Deze vorm van factoring wordt vaak aangeboden door banken of aan banken gelieerde ondernemingen. Het voordeel is dat je de bestaande bankrelatie kunt gebruiken, maar het nadeel is dat je moet voldoen aan veel beschermende en beperkende regels. Banken kiezen er meestal voor om alleen de financiering over te nemen maar nemen niet het gehele debiteurenbeheer over en hebben aanvullende eisen met betrekking tot het afdekken van kredietrisico’s. De kosten bedragen 3-8% van de omzet en soms wordt er een vast bedrag per jaar doorberekend. Met name interessant voor het midden- en grootbedrijf.

2b. American factoring

Bij American factoring krijg je geen vast krediet maar zul je de losse facturen moeten indienen. Traditionele factoring betekent dat direct na overdracht van de factuur 80% wordt uitbetaald en 15% na betaling door de klant. Je betaalt in dit geval 5% commissie. Indien je zeer kredietwaardige klanten hebt (bijvoorbeeld de overheid), kun je er ook voor kiezen, als je het geld echt nodig hebt, om de getekende offerte te factoren. Maar let op, dit kost je ook geld. Deze vorm van factoring wordt niet door banken aangeboden. Het voordeel is dat er meer maatwerk geboden kan worden. Het nadeel is dat de kosten (meestal) hoger zijn dan bij traditionele factoring. Het is dus vooral interessant voor zzp’ers en MKB’ers.