Voordelen van een goed debiteurenbeheer
Debiteurenbeheer is niet sexy en voor de buitenwereld lijkt het alsof het alleen maar een kostenpost is. Toch is dat niet zo. Met debiteurenbeheer is geld te verdienen. Hieronder de voordelen van een goed debiteurenbeheer.
1. Je krijgt sneller je geld
Je kunt bedrijf makkelijk onder druk zetten via het ‘piepsysteem’ als ze de factuur niet betalen, maar het kan enige tijd duren vooraleer ze in actie schieten. Pas als een leverancier nabelt, een tweede herinnering verstuurt of als er een dreigbrief volgt van een incassobureau, dan wordt er betaald. De opdracht is dus simpel: zorg dat je er ‘bovenop’ zit.
2. Sneller investeren betekent sneller groeien
Dat klinkt logisch, maar hoeveel investeringen worden er niet uitgesteld omdat er onvoldoende geld is? Hoeveel medewerkers verlaten het bedrijf nadat de loonsverhoging weer niet door kan gaan, wegens een tekort aan vermogen.
3. Behaal zelf inkoopvoordeel
Door te onderhandelen met je leverancier, kun je eenvoudig gebruik maken van het inkoopvoordeel. Er is altijd geld te verdienen als je vooruitbetaalt. Dat kan zo’n 2% tot 5% of soms zelfs oplopend tot 10% van de waarde van de factuur opleveren. Makkelijk verdiend!
4. Een goede relatie met je klant
Dat lijkt best vanzelfsprekend, maar is niet altijd even makkelijk op te bouwen. Als je de klant niet vaak lastigvalt met herinneringen of aanmaningen, heb je dan een goede relatie met de klant? Helaas niet. Er komt altijd een moment dat je contact moet hebben met de klant als de openstaande rekeningen niet worden betaald. Hoe langer je wacht met dat telefoontje, hoe moeilijker het wordt. Ook hierin zitten voordelen van een goed debiteurenbeheer. Je kunt beter direct, na het versturen van de allereerste factuur, de klant eraan herinneren dat er moet betaald worden.
5. Je straalt professionaliteit uit
Een goed debiteurenbeheer komt professioneel over. Je kunt nog zulke goede schoenen verkopen of kranten maken: als je niet wordt betaald, dan kun je er best mee stoppen. Over het algemeen is er weinig respect voor bedrijven die failliet gaan.
6. Leuker werken op de debiteurenafdeling
Hoe kun je het leuk hebben op de debiteurenafdeling? Door de aard van de werkzaamheden zijn er bijna nooit leuke gesprekken met klanten of interne medewerkers. Het gaat telkens om negatieve zaken zoals het niet willen betalen, niet kunnen betalen, uitstel, faillissement etc. Als je echter je processen goed hebt ingeregeld, voorkom je problemen en kun je al in een vroeg stadium een voorstel uitwerken met je klant. Door de belangrijkste administratieve taken te automatiseren, wordt het werk inhoudelijk creatiever. Niet het versturen van een herinnering is leuk, maar wel het samen zoeken naar een oplossing die voor zowel de klant als jouzelf acceptabel is. Iedereen vindt het leuk om resultaten te zien. Onze ervaring leert dat de meeste afdelingen snel resultaat kunnen tonen met behulp van Debiteurnet: snellere betalingen van de facturen of een daling van de totale debiteuren binnen drie maanden. Bekijk deze pagina maar eens.
7. Cashflow planning
Met een goed debiteurenbeleid, kun je beter inschatten wanneer het geld binnenkomt en wanneer je kunt investeren. Een goede prognose en banksaldo geeft vertrouwen bij je belangrijkste stakeholders maar zorgt vooral voor rust (zie ook 8!).
8. Nachtrust
Maar liefst 66% van de ondernemers heeft wel eens slapeloze nachten. Ze maken zich zorgen over de financiële positie, zieke medewerkers en niet-betalende klanten. Een goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat je financiële positie verbetert en dat je klanten sneller betalen. Of mensen in dit geval ook minder vaak ziek zijn, is niet aan te tonen maar we kunnen er best van uitgaan dat een financieel slecht gemanaged bedrijf een hoger ziekteverzuim heeft dan een bedrijf dat financieel voor de wind gaat. De voordelen van een goed debiteurenbeheer zijn bovendien ook gunstig voor jezelf als persoon.