Van factuur naar factoring
Factoring is een manier voor bedrijven om sneller betaald te krijgen. Factoringbedrijven kopen dan je facturen en storten het geld meestal binnen 24 uur op je rekening. Een handige manier om je cashflow te verbeteren en genoeg geld in het laatje te houden. Met het factureringsprogramma Debiteurnet is het bovendien heel eenvoudig om een factuur door te zetten naar een factoringbedrijf. Benieuwd naar alle voordelen van factoring? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.
EENVOUD EN OVERZICHT MET DEBITEURNET
De belangrijkste gegevens van jouw klanten heb je overzichtelijk bij de hand met Debiteurnet. In één scherm leg je de contactgegevens van je debiteur vast en zie je de facturen met de actuele betaalstatus.

Wat is factoring?
Factoring is een alternatieve manier voor ondernemers om betaald te krijgen. Door een openstaande factuur te verkopen aan een factoring bedrijf, krijg je het geld meestal direct uitbetaald. Op deze manier loop je minder risico op wanbetalers en zit je niet met hoge aanmanings- en incassokosten. Wel worden er factoringkosten in rekening gebracht, maar dit is meestal een percentage van 2-5% over het factuurbedrag. Deze kosten zijn voor rente, het beheer en eventuele opvolging van de factuur. Doordat je direct het factuurbedrag uitbetaald krijgt, komt je cashflow niet langer in gevaar. Hierdoor kun je altijd je eigen rekeningen betalen aan crediteuren.
Waarom is factoring zo interessant?
Factoring is vooral nuttig voor bedrijven die te maken krijgen met een lage cashflow doordat klanten hun facturen niet op tijd betalen. Ook voor snelgroeiende bedrijven die moeite hebben om hun groei te financieren is factoring een interessante optie. Het biedt dan een gemakkelijke uitweg om veel te investeren en een negatieve cashflow te voorkomen.
Eigen rekeningen betalen
Factoring helpt met het betalen van je eigen rekeningen, want de kosten en risico’s van een factuur worden overgenomen door een factoring maatschappij. Factuurtermijnen van 90 dagen zijn namelijk (vooral bij grote bedrijven) niet ondenkbaar. Daarnaast wordt maar liefst de helft van factureren niet op tijd betaald. Door te kiezen voor factoring kun je voorkomen dat cashflowproblemen ontstaan en kun je je bedrijf sneller laten groeien.
Factoring tarieven
Of je nu ZZP’er, MKB’er of een groot bedrijf bent: je hebt vast te maken gehad met klanten die herhaaldelijk hun facturen niet betalen. In dat geval moet je herinneringen sturen en soms zelfs een incassotraject starten. En dat brengt weer veel kosten met zich mee. Wanneer je vaak te maken krijgt met klanten die te laat betalen, kan factoring een voordelig alternatief zijn. Je betaalt een percentage van 2-5% over het factuurbedrag, maar zit niet langer met aanmanings- en incassokosten. En daardoor is het voor veel bedrijven financieel gezien gunstig om hun openstaande facturen te verkopen aan een factoringbedrijf. Een factoringbedrijf koopt van veel bedrijven de facturen in, waardoor ze het risico kunnen spreiden en lage kosten in rekening brengen.
Hoe gaat factoring precies in zijn werk?
Het factoring proces is bij iedere factoringmaatschappij anders, maar meestal werkt het in de praktijk als volgt:
Factuur uploaden
Allereerst upload je de factuur in het digitale portaal van de factoringmaatschappij. Vervolgens wordt jouw factuur beoordeeld op verschillende criteria.
Acceptatie factuur
Als jouw factuur aan alle voorwaarden voldoet, dan wordt deze geaccepteerd door het factoringbedrijf. Vervolgens staat het bedrag meestal binnen één werkdag op je rekening.
Debiteurenbeheer
Een groot voordeel van een factoringbedrijf is dat ze zorgvuldig en professioneel met de afhandeling van de factuur omgaan. Zo behoud je altijd tevreden klanten. Ook de opvolging van de factuur zoals het versturen van herinneringen wordt op een professionele manier afgehandeld.
Factoring via Debiteurnet
Debiteurnet is een overzichtelijk systeem waarmee je al je facturen verstuurt en afhandelt. Per klant is de actuele betalingsstatus inzichtelijk, waardoor je de facturen goed kunt beheren. Doordat je per klant rapportages maakt, kun je zien welke klanten een risico vormen voor de cashflow. Hierdoor weet je welke facturen je het beste kunt verkopen aan een factoringmaatschappij. Alle factoring informatie leg je centraal vast, zodat je nooit het overzicht verliest.
Welke factoringmaatschappijen kun je gebruiken?
In Nederland zijn er verschillende aanbieders die facturen tegen een financiering willen overnemen. Dit zijn de bekendste:
- ABN Amro
- Dutch Assets Group
- Dutch Finance Lab.
- ING
- Rabobank
Belangrijk is dat je altijd goed kijkt naar de voorwaarden die iedere partij aan je facturen stelt. Zo voorkom je dat een factuur wordt afgewezen.
Alle voordelen van factoring op een rij
Factoring is een erg populaire manier geworden om snel betaald te krijgen. Vooral voor ZZP’ers en MKB’ers biedt factoring een uitkomst, omdat ze niet langer in problemen hoeven te komen door een negatieve cashflow. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van een factoringbedrijf uiteengezet:
Je krijgt direct uitbetaald
Bij de meeste factoringbedrijven krijg je binnen 24 uur en anders binnen en 2 werkdagen het bedrag op jouw rekening gestort. Je verkort de betalingstermijn vaak met enkele weken!
Heldere voorwaarden en voordelige factoring tarieven
Werken met een factoringmaatschappij is vaak heel simpel. Er worden een aantal criteria gesteld aan een factuur, zoals een minimumbedrag. Vervolgens betaal je alleen een percentage van 2-5% over het factuurbedrag en hoef je niet langer de risico’s van een openstaande factuur te dragen.
Je bespaart tijd
Als je je facturen aan een factoring bedrijf verkoopt, regelen zij alles voor je. Dit betekent dat je niet langer zelf geld hoeft te innen of aanmaningen hoeft te sturen. Dat scheelt je ontzettend veel tijd en je bespaart op extra personeelskosten.
Geen omkijken naar je debiteurenbeheer
Op het moment dat de factoringmaatschappij jouw factuur overkoopt zullen zij ook de risico’s dragen van laat- of wanbetalers. Je hoeft dan niet meer achter je eigen geld aan door een duur incassotraject te starten. Factoring zal je niet alleen geld besparen, maar ook veel tijd en stress!
Wat bepaalt het factoring tarief?
Zoals aangeven betaal je meestal niet meer dan 2-5% over het factuurbedrag. Wel zijn er enkele factoren die van invloed kunnen zijn op het tarief. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet:
- De gemiddelde betalingstermijn van de klant
- Je omzetvolume
- De kredietwaardigheid van een debiteur
- Aanvullende kosten
De betalingstermijn
De gemiddelde betalingstermijn (DSO) van een klant is heel belangrijk in de factoring kosten. Hierdoor kan een factor namelijk bepalen hoe lang ze het factuurbedrag moeten voorfinancieren. Hoe langer de betalingstermijn, hoe meer kosten hieraan verbonden zitten voor een factor. Er zijn maatschappijen die bijvoorbeeld een 60 en 90 dagen tarief hanteren.
Kredietwaardigheid van je debiteuren
Natuurlijk kijken factoringmaatschappijen naar de kredietwaardigheid van debiteuren. Dit is voor hen een belangrijke indicator om te beoordelen of jouw debiteuren binnen de betalingstermijn hun facturen kunnen betalen. Wanneer een klant een slechte kredietwaardigheid heeft, zullen de factoring kosten ook hoger uitvallen.
Aantal facturen
Factoren bepalen ook, aan de hand van het aantal facturen, de kosten. Je kunt een flexibele vorm van factoring kiezen. Je bepaalt dan zelf hoeveel facturen je gaat doorzetten. Op basis van het aantal facturen wordt dan o.a. de factor fee bepaald.
Enkele nadelen van factoring
Natuurlijk zijn er ook nadelen van factoring. Hieronder noemen we de belangrijkste:
Er worden eisen aan je factuur en klanten gesteld
Een factoringbedrijf stelt eisen aan je factuur. Zo kan het zijn dat ze alleen business-to-business facturen aannemen en dat de werkzaamheden afgerond moeten zijn. Wanneer je niet aan de eisen voldoet, kan het zijn dat je factuur wordt afgewezen.
Kosten van factoring
Afhankelijk van het gemiddelde betalingstermijn en de kredietwaardigheid van je klanten, zitten er kosten verbonden aan factoring. Deze zijn vaak echter heel laag en een stuk voordeliger dan wanneer je een incassotraject moet opstarten.
Hoe voorkom je dat debiteuren te laat betalen?
Uiteindelijk wil je natuurlijk het aantal debiteuren dat te laat betaalt zo laag mogelijk houden. Hierdoor ben je minder afhankelijk van een factoringmaatschappij en heb je geen verborgen kosten zoals een incassotraject. Daarom is het belangrijk om je facturatieproces zo goed en efficiënt mogelijk in te richten. Hieronder noemen we een aantal handige tips om late betalers te voorkomen:
Stuur op tijd de factuur
Het is heel belangrijk dat je je facturen op tijd verstuurt. Doe dat zo snel mogelijk meteen nadat het werk gedaan is of de producten aan de klant geleverd zijn. Dit voorkomt misverstanden over de factuur.
Controleer je factuur
Controleer na het versturen van de factuur altijd of hij door de klant ontvangen en gecontroleerd is. Als je merkt dat een debiteur er te lang over doet om een factuur te betalen, neem dan contact op om uit te zoeken wat er aan de hand is. Soms zijn er redenen voor te late betalingen die gemakkelijk opgelost kunnen worden.
Onderzoek de kredietwaardigheid van nieuwe klanten
Voordat je een zakelijke relatie met een nieuwe klant aangaat, is het verstandig om de kredietwaardigheid te controleren. Zo voorkom je later onaangename verrassingen en wordt de kans op een te late betaling geminimaliseerd.
Gebruik herinneringen
Herinneringen zijn handig om je debiteuren te laten weten dat de betalingstermijn is verstreken. Een herinnering sturen is vaak al genoeg om alsnog betaald te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail sturen met je factuur als bijlage, zodat klanten geen excuus hebben om niet op tijd te betalen. Wees direct maar blijf ook klantvriendelijk in je communicatie.
Maak het klanten zo gemakkelijk mogelijk
Klanten vinden het prettig als de betalingen zo min mogelijk tijd in beslag nemen. Zo kun je een knop op je digitale factuur opnemen waarmee klanten direct kunnen betalen. Ook het bieden van meerdere betaalopties kan helpen om de gemiddelde betalingstermijn te verkorten.
Maak gebruik van slimme software
Met Debiteurnet kun je op basis van je eigen templates met één druk op de knop facturen versturen. Alle vaste gegevens worden automatische ingevuld, waardoor je fouten voorkomt en een goede service verleent. Ook de opvolging kun je volledig stroomlijnen: van het sturen van het herinneringen tot het automatisch starten van een incassotraject. Per klant is de actuele status altijd inzichtelijk, waardoor je werkt aan een betere cashflow. Ook het vastleggen van factoringinformatie is binnen Debiteurnet mogelijk.
Gratis account in Debiteurnet
Benieuwd naar de voordelen van Debiteurnet? Ons basisabonnement is helemaal gratis en je hebt volledige toegang tot ons support team! Maak nu een gratis account aan.