Hoe bescherm je jezelf als ZZP’er of freelancer tegen wanbetalingen en inflatie?

De inflatie en dure grondstofprijzen zijn voor ZZP’ers en freelancers een behoorlijke hinderpaal. Dat melden verschillende bronnen zoals de KvK, Interpolis en nieuwsbladen waaronder De Telegraaf en De Standaard. Het is bovendien lastiger om betalingen (snel) te innen. Opdrachtgevers leiden namelijk ook onder de inflatie en betalen daarom zo laat mogelijk hun facturen. Het risico bestaat dat ze deze zelfs helemaal niet meer kunnen betalen. Daar komt bovenop nog eens de uitgestelde belastingen die ondernemers deze maand moeten beginnen aflossen.

Ben jij een freelancer/ZZP’er en maak jij je ook zorgen over jouw cashflow? We hebben hieronder diverse tips in een blog gegoten. We leggen uit hoe je je kunt wapenen tegen wanbetalingen en de huidige inflatie.

Wees open over de prijzen op je factuur

De hoge grondstofprijzen zetten je als ondernemer aan om eigen prijzen eveneens te verhogen. Maar wat als je de klant hier niet over informeert? Een hogere prijs voor dezelfde service leidt tot verwarring en houdt de klant alleen maar tegen om tijdig te betalen. Wees transparant en houd klanten op de hoogte van eventuele prijsverhogingen. Geef op tijd bij je opdrachtgevers aan als er iets in de prijsstelling gaat veranderen. Ze weten ook gerust dat bijvoorbeeld hoge energieprijzen tot hogere tarieven zal leiden. Zo hebben ze een idee wat er op hun factuur komt te staan. Laat je niet leiden door de angst voor confrontatie.

Heldere afspraken zijn een must

Afspraken maken goede vrienden! Dat geldt ook binnen de ondernemerswereld. Er is als klant niets vervelender dan een onduidelijke factuur. Stel daarom heldere betalingsafspraken op. Geef de klant een duidelijke betalingstermijn en wijs op de gevolgen van wanbetaling. Zo zorg je ervoor dat de klant op tijd betaalt. Hoe sneller je betalingen ontvangt, hoe beter je jouw onderneming kan beschermen tegen de inflatie en wanbetalingen.

Gebruik je netwerk voor risicospreiding

Ook al vind je het moeilijk om een groot netwerk op te bouwen, het is één van de wegen naar succes. Professionele contacten kunnen in de toekomst van groot belang zijn. Wanneer de inflatie zich flink laat voelen, kan de sleutel voor de oplossing binnen jouw netwerk liggen. Bovendien geeft een groot netwerk jou meer kansen op een nieuwe samenwerking. Hoe meer opdrachtgevers je hebt, hoe sterker je bestand bent tegen financiële problemen. Als er eentje niet meer voor jouw dienst wil betalen, dan val je niet meteen in diepe problemen. Probeer lange termijn afspraken te maken met je klanten. Een jaarcontract is een prettig idee en op dit soort klanten kan je verder bouwen.

Factoring: de sleutel tot financiële stabiliteit

Als ondernemer is risicobeperking een belangrijk begrip. Een manier om financiële risico’s flink te limiteren is factoring. Het is een oplossing tegen wanbetalingen, faillissementen en in dit geval ook tegen inflatie. Het is een vrij nieuwe manier van financiering die je toelaat om snel facturen te innen.
Bij veel ZZP’ers of freelancers zit de angst er goed in om niet betaald te worden. Maar factoring lost dit probleem op. Met wie je ook in zee gaat: uitgaande facturen worden vrijwel direct na ontvangst uitbetaald. Je ontvangt nooit meer late betalingen. De tijd die je aan opvolging van openstaande facturen kwijt was, kun je nu spenderen aan het ondernemen.
Om gebruik te maken van factoring, betaal je een klein percentage per factuur. Maar de snelle betalingen die je ervoor terugkrijgt en de zorgen die het wegneemt, maakt het voor veel ondernemers interessant. Zo bescherm je jouw business en jezelf tegen inflatie en wanbetalingen. Nu de uitstelregeling van de Belastingdienst voorbij is, is de vraag naar factoring bovendien gestegen en wordt het nu wereldwijd toegepast.

Laat deze tips een hulpmiddel zijn in deze huidige tijd. Voorkom openstaande posten, ontvang sneller jouw geld en bouw zo een duurzame en financiële muur tegen de groeiende inflatie. Door een stevige basis, sta je als kleine ondernemer financieel sterk in je schoenen en ben je goed voorbereid op iedere economische wind.