Factoring: stel je inkomende geldstroom veilig!

Beeld je in dat elke factuur die jij verstuurt binnen twee dagen betaald wordt. Het geld komt altijd tijdig binnen en klanten die niet of te laat betalen behoren tot het verleden. Maar is het mogelijk om zoiets voor elkaar te krijgen? Het antwoord hierop is ‘ja’ en de term hiervoor is factoring. Maar wat is het precies en waarom wordt het steeds meer ingezet door ondernemers en credit management afdelingen? En wat is het effect hiervan op het debiteurenbeheer en de cashflow?

Factoring is een service die wordt aangeboden door een factoringmaatschappij. Zij nemen je facturen over, betalen deze en nemen het contact met de klant rondom de betaling over. Je ‘verkoopt’ dus eigenlijk je facturen aan de factoringmaatschappij.

Factoring: droom of werkelijkheid?
Als ondernemer lijkt dit wel een droom, maar het is de absolute werkelijkheid. Afhankelijk van de factoringmaatschappij betaal je een fee voor factoring tussen de 1,5% en 5% voor elke factuur (met een minimumbedrag van €250) die je met factoring laat betalen. Deze fee kan een vast percentage zijn, maar kan ook beïnvloed worden door factoren zoals de hoogte van de factuuromzet, de kredietwaardigheid van de klant en de betalingstermijn van de factuur. Een factoringbedrijf kan dus ook kijken naar de specifieke situatie van de klant waardoor de factorfee op maat berekend wordt.

Om de factoringkosten wat overzichtelijker te maken, geven we hieronder een rekenvoorbeeld.
Stel dat je een factuur hebt van € 2.500 (ex. btw) met een factorfee van 3% op basis van 100% voorfinanciering, dan kunnen we de kosten en het factoringbedrag als volgt berekenen:

Factuurbedrag bedraagt €2500 + € 525 (Btw) = € 3.025

Factoringkosten excl. btw €3.025 * 3% = €90,75

Factoringkosten incl. btw € 90,75 + 21% btw = €109,81

Directe uitbetaling (binnen 48 uur op de rekening): (100%-(3%*BTW)) €3.025 – €109,81 = €2915,19

De ondernemer betaalt een factorfee van € 109,81 waardoor er nog € 2915,19 overblijft van het oorspronkelijke factuurbedrag. Dit betekent dat de factoringmaatschappij € 2915,19 naar de rekening van de ondernemer overschrijft.

Snelle facturatie en snelle betaling
Je moet er wat voor over hebben om jouw factuurbedrag snel te ontvangen, maar je krijgt er de zekerheid van een optimale cashflow voor terug. Het geld komt met voorsprong binnen waardoor jouw facturatie vlot verloopt. Een snelle facturatie en snelle betalingen zorgen ervoor dat het debiteurenbeheer continu up-to-date is en je verzekerd bent van en goede cashflow. Onderbouwing om met factoring te beginnen is er voldoende. Je hoeft enkel rekening te houden met de bijkomende kosten.

Factoring: overbodig of noodzaak?
Voor sommigen is factoring dé financiële oplossing en anderen zien de noodzakelijkheid niet. Factoring kan voor elke ondernemer wat brengen, zeker gezien de actualiteit waarin wij leven. De inflatie stijgt exponentieel en wanbetalingen zijn aan de orde van de dag. Wij voorspellen dat dit de komende tijd alleen maar zal toenemen en dan is factoring een middel om je organisatie te beschermen en gezond te houden.